Pagini

marți, 12 noiembrie 2013

Zambiti, va rog!

Ati auzit aceasta expresie probabil de fiecare data cand ati fost fotografiati, nu-i asa?

Ei bine, aceasta "cerinta" a devenit obligatorie in diverse aspecte ale vietii noastre, in special atunci cand job-ul nostru este reprezentat in proportie mare de relatia directa cu oaspetii, respectiv clientii nostri.

As vrea ca in randurile urmatoare sa ne concentram atentia catre beneficiile acestui gest - ZAMBETUL - si nu neaparat catre efectele negative ce decurg din lipsa lui.

Ce transmite un om cand zambeste? (ma refer la zambetul sincer, nu cel schimonosit si fortat) - bunatate,  ingaduinta, ascultare, empatie, dragalasenie, sinceritate, implicare, curaj etc.

Ce simte un om caruia i se zambeste? - optimism, ca se poate exprima liber, ca nu va fi judecat, ca e ascultat, ca se poate baza pe omul din fata lui, ca poate avea incredere.

In industria ospitalitatii de orice fel din intreaga lume ZAMBETUL este obligatoriu, necesar, important, iar de cele mai multe ori reprezinta prima responsabilitate din fisa postului.

Cum recunosti un zambet sincer:

- zambesti cu ochii, pometii, gura, sprancenele, cu toata fata (ochii sunt oglinda sufletului)
- te uiti in ochii celui caruia ii zambesti
- empatizezi cu persoana din fata ta in mod inconstient

Ce faci cand incerci si trebuie sa zambesti, dar nu ai motive? ZAMBESTI!

Acest lucru este testat si de mine si cu singuranta de noi toti cel putin o data. Sunt momente, zile, perioade in care nu iti vine sa zambesti, esti blazat, coplesit de griji, stres, neajunsuri, rautatea din jur.
La serviciu ti se spune sa-ti lasi grijile la usa. Si se poate!

Chiar cand simti ca nu mai ai vlaga, energie si motive de a te bucura, daca vei cauta mai adanc vei gasi ceva la care nu te-ai fi asteptat - bucuria lucrurilor marunte.

Cateva exemple personale de a ma bucura si de a scapa mai usor de o zi grea si de a-mi readuce zambetul pe bune - ma gandesc la ceva frumos pe cale sa se intample, ca de exemplu:

- mai sunt cateva ore din aceasta zi si maine sunt libera, am timp pentru mine, merg la coafor, citesc, gatesc, merg la munte (Paltinisul este foarte aproape)
- diseara ies cu prietenii in oras
- peste cateva zile intru in concediu
- mama mi-a pregatit mancarea mea favorita
- ma uit la poze/videoclipurri cu bebelusi razand

Si exemplele pot continua.......

Asa fac eu. Si de fiecare data imi iese. Nu am neaparat un entuziasm iesit din comun, dar cel putin imi ofera o stare mai buna, si astfel pot sa zambesc mai des.





Asa-i ca poza aceasta te face sa zambesti?

Zambetul nu doar ca este un lucru natural si firesc, dar si atrage ceea ce bun spre noi.

Poate va amintiti de vreun oaspete care a intrat pe usa nervos, agitat si putin artagos..... Ei bine, zambetul si vocea blanda pe care o folosesti in dialogul cu aceasta persoana esta o ARMA INVINCIBILA.
Daca nu raspunzi  pe acelasi ton si cu aceeasi atitudine, "bomba" nu explodeaza, situatia se detensioneaza si totul capata o alta conotatie decat cea de la inceput.

Persoanele care zambesc sunt cele mai atragatoare. (nu ma refer numai la femei)

Continuati sa zambiti, iar eu voi reveni....tot cu zambetul pe buze :)

Sa aveti o zi zambareata!

Alina