Pagini

duminică, 5 ianuarie 2014

Despre increderea in sine - drumul spre succes



Plecand de la premisa ca oamenii care au incredere ei sunt admirati de noi toti pentru calitatile lor, increderea in sine reprezinta un aspect important in aproape toate domeniile vietii noastre....Si totusi sunt multi cei care se lupta sa o dobandeasca.

Din pacate, acest lucru poate deveni un cerc vicios – persoanelor care au putina incredere in ele le va fi foarte greu sa devina oameni de succes.
Oamenii care au incredere in ei, ii insipra si pe ceilalti – public, colegi, sefi, subalterni, clienti, prieteni.

Iar castigarea increderii celorlalti este „cheia” prin care o persoana cu incredere de sine devine o persoana de succes.



Vestea buna este ca INCREDEREA IN SINE POATE FI DOBANDITA SI INVATATA.

Increderea in sine se oglindeste in multe feluri: comportament, limbaj verbal si non-verbal, cum spui, ce spui, cum asculti etc.

Increderea de sine are doua componente: auto-eficienta si stima de sine.

Castigam o anumita auto-eficienta cand detinem acele calitati ce ne ajuta sa ne atingem obiectivele, iar acele calitati chiar conteaza si ofera increderea ca vom reusi si sa trecem peste obstacolele inerente, sa le depasim, ajungand astfel la un nivel superior.

Stima de sine este un termen destul de general, ce insumeaza mai multe aspecte ale vietii noastre, si ne ofera dreptul de a fi fericiti. Partial, acest lucru provine din faptul ca oamenii din jurul nostru ne aproba, fapt pe care putem sau nu sa-l controlam. Totusi, stima de sine provine si din faptul ca ne comportam virtuos, ca suntem buni in ceea ce facem, si ca putem concura cu succes atunci cand ne dorim.

Unii oamnei cred ca increderea de sine poate fi construita prin afirmare si gandire pozitiva.

Intrebarea ramane totusi cum putem sa ne construim o fundatie buna si de durata pentru o incredere de sine durabila si reala?

Vestea proasta este ca nu putem face acest lucru in 5 minute.

Vestea buna este ca increderea de sine se poate capata oricand, atata timp cat ai determinarea si concentrarea sa faci lucrurile pana la capat. Si ceea ce e si mai bine, e faptul ca lucrurile si faptele pe care le vei face ca sa-ti construiesti increderea de sine, vor fi „caramizi” pentru succesul tau – in cele din urma, increderea ta va iesi din reusite solide si reale. Si nimeni nu-ti va putea lua asta niciodata!

Iata mai jos 3 pasi catre increderea in sine, pe care o vom denumi metaforic „calatorie”:

1.     Pregatirea pentru calatorie

Primul pas il reprezinta pregatirea ta pentru calatorie. Ai nevoie sa tii seama de locul in care te afli, gandeste-te unde vrei sa ajungi, pregatesti mintea si starea de spirit pentru calatorie, si ia-ti angajamentul de a incepe si de a te tine de aceasta calatorie. 

De facut 5 lucruri:
 
-         Gandeste-te la ceea ce ai realizat deja. Fa o lista cu 10 lucruri importante pe care le-ai realizat (job, proiect, familie etc). Pune acaesta lista intr-un loc la care sa ai mereu acces, ia-ti cateva minute si constientizeaza-le!!! Ai reusit cateva ceva pana acum, nu-i asa? Oricat de neimportant ar parea, acestea fac parte din tine si evolutia ta!

-         Gandeste-te la punctele tale tari. Te poate ajuta foarte mult o analiza SWOT. Ia-ti cateva minute si reflexteaza asupra acestora. Da, sunt ale tale! Cum sa nu te bucuri de ele?

-         Gandeste-te la ceea ce e important pentru tine si unde vrei sa ajungi. Stabilirea si atingerea obiectivelor este o parte importanta a acestui proces, iar adevarata incredere in sine provine de aici.

-         Pregateste-ti mintea! Invata sa descoeri si sa invingi gandul negativ care sta la panda mereu gata sa atace si sa-ti distruga increderea.

-         Asuma-ti faptele si incredinteaza-te succesului! Ultima a pregatirii calatoriei este sa-ti faci o promisiune clara si fara echivoc ca vei face aceasta calatorie si ca vei face tot ce iti sta in putere sa o finalizezi – sa-ti castigi increderea!

Increderea in sine implica echilibru.

Pe de-o parte  sunt cei care au foarte putina incredere in ei, iar pe de alta parte sunt persoanele care au prea multa incredere in fortele proprii.

Cei cu putin incredere in sine nu isi asuma riscuri, ceea ce ii face de cele mai mlte ori sa nu actioneze deloc. In schimb, cei cu prea multa incredere isi asuma riscuri prea mari si „se prabusesc” crunt. 
  
De asemenea, daca esti prea optimist nu te vei stradui indeajuns de mult sa ai succes, nu vei depune nici un efort spre obtinerea unui obiectiv, si astfel acest optimism supraevaluat va deveni un inamic.

2.     Debutul

Aceste este momentul de inceput, cu pasi marunti dar siguri, facand lucrurile corect, cu reusite mici, dar clare, iti vei construi durabil increderea.

Invata pentru succes – vizualizeaza-ti obiectivele si identificati calitatile de care ai nevoie pentru a le atinge. Si tine seama de cum sa-ti insusesti bine acele calitati. Nu e suficient sa gasesti o solutie la o problema, ideal este sa obtii un certificat sau o calificare care sa-ti ateste cunostintele si calitatile dobandite.

Concentreaza-te pe elementele de baza – cand incepi ceva, nu incerca ceva prea sofisticat sau elaborat. Si nu tinde spre perfectiune – doar bucura-te sa faci lucruri simple si bune.

Stabileste-ti obiective mici si realizeaza-le – avand obiective mai mici la inceput pe care sa le atingi cu usurinta, ca mai apoi sa sarbatoresti si sa contientizezi reusita, vor devini obicei. Cu pasi marunti, ve ajunge sa ai oiective din ce in ce mai mari si mai valoroase. Dar pas cu pas, putin cate putin. Fii moderat cu tine, apreciaza-ti micile succese si munceste cu placere pentru urmatoarele.

Lucreaza-ti mintea – ramai concentrat pe gandirea pozitiva si pe reusitele tale. Creaza-ti o imagine puternica a acestora, si vizualizeaza-le mereu!

Pe de alta parte accepta esecul. Accepta faptul ca greselile sunt inerente cand incerci ceva nou.  De fapt, daca deprinzi obiceiul de a percepe esecul ca pe o experienta din care ai invatat ceva, atunci aproape ca poti sa vezi esecul ca pe ceva pozitiv. In cele din urma, se pot spune multe despre zicala „Ce nu te omoara, te face mai puternic”

3.     Accelereaza spre succes

In acest stadiu te vei simti increzator. Acesta este momentul cand vei sarbatori cu adevarat succesul, te vei simti eliberat de frici, vei fi increzator in ceea ce esti si faci tu, si vei trece la alte si alte obiective de atins. 

ATENTIE! Ramai cu picioarele pe pamant – la un moment dat, prea multa incredere in sine devine aroganta, apoi superficialitate, si in cele din urma dezamagire – a ta si a celor din jurul tau.
  
Sursa: www.mindtools.com